Online Terapi Nedir? Sizin İçin Uygun Mu? image

Online Terapi Nedir? Sizin İçin Uygun Mu?

Bulunduğunuz şehirde bir dil ve konuşma terapisti yok. Bu yüzden online terapi almak istiyor veya bulunduğunuz şehirde yol ve zamandan tasarruf etmek için çocuğunuzun online terapi almasını istiyorsunuz. Ama aklınızı kurcalayan bazı sorular var:

  • Online terapi, yüz yüze terapi kadar etkili olur mu?
  • Çocuğum online terapide dikkatini toplayabilir mi ve terapi etkili olur mu?
  • Online terapi almak zaman kaybı mıdır?
  • Yüz yüze terapi daha mı etkili, daha mı iyidir?

Bu yazıda, yukarıdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.

Covid-19 salgınıyla birlikte birçok işimizi online bir şekilde halletmeye başladık. Bazılarımız iş yerimizde online bir şekilde çalışma hayatına geçtik. Hatta çocuklarımız online bir şekilde okula gitmeye başladı. Bu durum hepimiz için normalleşti. Tabii durum böyle olunca online terapilerin de uygulanma sıklığı arttı.

Online terapi, danışan ve terapistin internet teknolojisini kullanarak, farklı platformlarda terapi yapmasıdır. Online terapinin etkililiği uzun yıllardır araştırılmakta ve bazı ülkelerde yoğun bir şekilde online terapi uygulanmaktadır. Bizim ülkemizde Covid-19 salgınıyla birlikte online terapiye bakış açısı değişmiş ve online terapiye ilgi artmıştır.

Peki online terapi size uygun mudur? Uygunluğunu nasıl anlarsınız?

Bu sorunun cevabı için aşağıdaki maddelerle, kendi isteklerinizi karşılaştırabilirsiniz.

1. Uzman

Bulunduğunuz şehirde ilgili konuyla ilgili bir uzman yoksa veya sizin beğendiğiniz ve terapi almak istediğiniz uzman şehir dışındaysa, online terapi sizin için mantıklı olabilir.

2. Tasarruf

Bulunduğunuz şehirde bir uzman var ama siz zamandan ve paradan tasarruf etmek istiyor, bir yerden bir yere giderken yolda zaman geçirmek, yol parası vermek istemiyor olabilirsiniz. Böyle düşünüyorsanız, online terapiyi deneyebilirsiniz.

3. Bulunduğunuz Ortam

Online terapiye bağlanacağınız yer en önemli noktalardan biridir. Online terapi yapacağınız yer terapi yapmak için uygun bir yer mi bunu analiz etmeniz gereklidir. Analiz ederken;

I. Çevresel gürültüler, ortamın sakinlik seviyesi

II. Rahat bir ortam

Bulunduğunuz ortamda duygu ve düşüncelerinizi terapiste anlatırken başkaları da bu anlattıklarınızı duyacak diye tedirgin hissediyor musunuz? Eğer bu maddelere cevabınız evet ise online terapinin etkililiği sizin için daha düşük olabilir.

Tam tersi yönde, online terapi yapılacak yer kendinizi daha güvende hissettiriyor ve düşüncelerinizi daha rahat paylaşabileceğinizi düşünüyorsanız, online terapiden etki almanız daha muhtemeldir.

Bir yetişkin olarak online terapi almak istiyorsanız, bu sizin için çok avantajlı olabilir. Eğer evinizde terapiye gireceğiniz sakin bir ortam, telefon / bilgisayar ve internet varsa online terapi sizin için çok etkili olabilir. Yüz yüze terapiye gelirken karşılaştığınız yol masrafı, zaman kaybı, yorgun bir şekilde seansa gelme durumlarını yaşamadan etkili bir şekilde seanslarınızı sürdürebilirsiniz. Kendi yetişkin danışanlarımın büyük bir oranı aynı şehirde olmamıza rağmen, yukarıda saydığım sebeplerden dolayı online terapi almak istiyorlar.

4. Şikâyetiniz

Çocuğunuz için online terapiyi düşünüyorsanız; çocuğunuzun şikâyeti, dikkat süresi, ilgi alanları ve çocuğunuzun online terapi hakkında düşüncelerinin analiz edilmesi önemli yer tutar. Bazı vaka gruplarında (kekemelik, hızlı konuşma bozukluğu, ses bozukluğu) çocuklarla birebir seanslarımı gerçekleştirirken, bazı vaka gruplarında (gecikmiş konuşma, sesletim ve ses bilgisi bozuklukları) seans sırasında ebeveynlerin desteğini almam gereken bazı noktalar oluyor. 

Bu durumda, çocuğunuzla önce bir ön görüşme seansı gerçekleştirerek, çocuğunuz online terapide fayda sağlayabilir mi, çocuğunuzun ilgi alanları neler ve çocuğunuz online terapi hakkında ne düşünüyor gibi sorulara cevap bularak çocuğunuza ve size özel bir şekilde karar alıyorum.

Yani online terapinin avantajlı olduğu birçok durum var. Online terapinin size uygun olup olmadığını, bir ön görüşme seansı oluşturarak uzmanınızla birlikte belirleyebilirsiniz.



1853

Referanslar ve İleri Okuma

  1. Bayati, B., & Ayatollahi, H. (2021). Speech therapists’ perspectives about using tele-speech therapy: a qualitative study. Disability and Rehabilitation: Assistive Technology, 1-6.

"Makale" hakkındaki yorumlar:

Bir yorum da siz yazın...

Nurcan O. •
Son yıllarda pandeminin olumsuz etkileri olarak çocuklarda sıkça karşılaştığımız konulardan biride konuşmada gecikme, sesleri doğru telaffuz edememe, çocuklarin kendilerini rahat ifade edememesi gibi durumlarla karşılaşır olduk. Bu durum çocuklarda özgüven eksikliğine, başarı kaygisina, akranlari tarafinda alay durumu olup olmama endişesi yaşamasina neden olabiliyor. Ne kadar erken olasi durumlar farkedilip gerekli önlemlerin alinmasi çocuklarimiz için cok faydalı olacaktir. Iyi bir üniversiteden alanindan mezun bir dil terapisti bulmak bazen zor olabiliyor. Ben bunun için çevremden ve internetten araştırmalar yaptim. Çok fazla kafami kurcalayan sorular olmasina online dil eğitimine karşı önyargimin olmasına rağmen bu egitime başladık. Ve çok güzel bir verim elde ettik. Iyi bir dil terapisti ile konuşma alanındaki bir çok zorluk ortadan kalkabilir. Başlamak gerek, ihtiyaç varsa.. 😊
Hatice Koleri •
Merhaba Nurcan Hanım, konuyu gerçekten çok güzel özetlemişsiniz. Sizler gibi bilgiye ulaşmaya çalışan, sorgulayan ve araştırma yapan ebeveynler görmek mutluluk verici. Sizin adınıza çok sevindim.